2018. október

20okt07:3017:30Palócország: Mikszáth-kúria, Tolnay Klári Emlékház, palócgulyás07:30 - 17:30 Esemény típusa:Családi,Színház / Opera / KultúraBelépő:BelépődíjasHely jellege:Beltéri,Kültéri EseménycímkékBeltéri,Családi,gyermekbarát,Kirándulás,Kültéri,Kultúra,Séta

Palócország: Mikszáth-kúria, Tolnay Klári Emlékház, palócgulyás

Időpont

2018.10.20. (szombat) - 2018.10.20. (szombat)

Esemény részletei

„A nők értenek hozzá ugyanazon pillanatban sírni, gyűlölni, haragudni, szeretni, ábrándozni és mosolyogni.” (Mikszáth Kálmán)

Palócország: Mikszáth-kúria, Tolnay Klári Emlékház, palócgulyás
Mikszáth különös házassága(i): A kétszer elvett Nő

Irodalmi-színházi kalandozásunk során minden idők egyik legolvasottabb magyar írója, Mikszáth Kálmán “Nógrád vármegye krónikása” nyomába eredünk. E csodás vidék tájai, falvainak egykori lakói humorral vegyes kritikával jelennek meg írásaiban. A kanyargós életút végén Horpácsi-birtokon visszatalált “atyafiai” közé, hajdanvolt gyermekkora meghitt, ismerős hangulataihoz, melyek örökre visszaköszönnek zseniálisan megírt műveiből.

1. séta: Mikszáth-kúria bejárása tárlatvezetéssel, közben megpihenhetünk a Kúria gyönyörű parkjában.
Mohora a Cserhát hegységben, a Fekete-víz patak völgyében fekszik, s kulturális örökségéhez szervesen kapcsolódik az a folklór hagyomány, népdalkincs, viseletgazdagság, amelyet az 1881-ben itt született Farkas Pál tanár-költő örökített át a jövő nemzedéknek.

2. séta: A Mauks Ilona Emlékház és emlékpark megtekintése, mely minden idők egyik legolvasottabb magyar írójának gazdag életművébe enged bepillantást. Az emlékpark kertjében áll az a több, mint 150 éves védett vadgesztenyefa, amely alatt szívesen üldögélt Mikszáth.

3. séta: Az Evangélikus Templomba a helyi Kántor vezetésével térünk be, ahol Mikszáth másodszor is házasságot Mauks Ilonával. E ceremónia emlékére hímzett a feleség egy oltárterítőt, amely bekeretezve ma is a templomban látható csakúgy, mint a házassági anyakönyv bejegyzésének másolata.

4. séta: Tolnay Klári Emlékház tárlatvezetéssel: megtekintjük a szívet melengető emlékkiállítást, mely a Művésznő életútját idézi meg korabeli fényképek, családi ereklyék, személyes használati tárgyak és a nagy sikert aratott színházi előadások segítségével. A Tolnay család 125 éves zongoráján, akár játszhatunk is néhány akkordot.

5. séta: Dolinka pincesor: A falu egyik jellemző településrésze a Dolinka pincesor, ahol borospincék, mellett présházak is megtalálhatók. “A homokkőbe vájt szentélyek” legendája még az 1700-as években kezdődött. Napjaink vendégszerető pincetulajdonosai, az arra járó utazót innen soha nem engedik el szomjasan…

6. séta: Svejk Vendéglő, Balassagyarmat:
A Svejk Vendéglő egy fogalom Balassagyarmaton. A Monarchia hangulatát és a tulajdonos kedves olvasmányhősét idéző vendéglátóhelyre jó betérni; a falakat díszítő korabeli plakátok, fényképek, tárgyak végignézése már önmagában is egy szórakoztató program. A klasszikus cseh és szlovák konyha jellegzetes ételei mellett hagyományos magyar fogások is helyet kapnak az étlapon.
Mindenki a vendégünk egy hamisítatlan palóc ebédre:
– Palóc gulyás friss kenyérrel
– Felvidéki sztrapacska (igény szerint túrós, juhtúrós, káposztás ízesítéssel)
(Az italrendelés egyénileg rendezendő.)

Időpont: 2018. október 20. szombat:

Találkozás: 07:30-kor, indulás 07:45-kor
Népliget, Planetárium előtti parkolóban
Visszaindulás: 17:30- kor Balassagyarmatról
Érkezés Budapestre 19:00-kor

Fontos információk:
Az első közös étkezés várhatóan kb. 15 óra, így kérünk mindenkit, hogy gondoskodjon elemózsiáról ásványvízről stb., útközben nincs lehetőségünk vásárolni, illetve helyi kiskocsmákat felkeresni.
(Az első mosdóhasználat a Mikszáth- Kúriában, az utolsó a Svejk Vendéglőben.)

A program ára 8.990 Ft/fő, melyből 4.495 Ft előlegként fizetendő.
Jelentkezés a programra: info@sinenvagyunk.hu/ Kiss Gabriella +36-70-281-1178